Следвайте Гласове в ТелеграмНай-големият ядрен реактор в Европа, финландският Олкилуото 3“,

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНай-големият ядрен реактор в Европа, финландският Олкилуото 3“,
Коментари Харесай

Изключи се най-големият ядрен реактор в Европа заради повреда

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Най-големият нуклеарен реактор в Европа, финландският „ Олкилуото 3 “, беше спрян автоматизирано заради механически проблем, само че се чака да се върне към произвеждане на 21 ноември след ремонт, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Блокът „ Олкилуото 3 “ беше в естествен индустриален режим, когато щета в турбинната апаратура автоматизирано спря производството на електрическа енергия в оборудването. По време на повредата оборудването е работило по предопределение ", се споделя в изказване на TVO.

„ Установено е, че повода за повредата е погрешно функциониращо премерване на температурата в охладителната система на генератора ", се споделя в известието, като се прибавя, че „ случаят не е оказал въздействие върху нуклеарната сигурност “.

Европейският реактор с вода под налягане (EPR) от последващо потомство, издигнат от ръководения от французите консорциум Areva-Siemens, създава към 14 % от електрическата енергия във Финландия. Той беше пуснат в постоянна употреба през април 2023 година, към 18 години след началото на строителството и 14 години след в началото плануваното му стартиране в комерсиално произвеждане, написа Българска телеграфна агенция.  

С потенциал за произвеждане на 1600 мегавата „ Олкилуото 3 “ е най-големият нуклеарен реактор в Европа, а украинската електроцентрала „ Запорожие “ със своите шест реактора е най-голямата нуклеарна електроцентрала.

През последните години нуклеарната технология се радва на нова известност като метод за понижаване на въглеродните излъчвания.

Инфо: " 24 часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР